Splitlevel en uitbouw

Van opslag naar woonruimte

Je ziet ze veel in Rotterdam Hillegersberg: woningen met souterrain. Aan de voorgevel bevindt de voordeur zich paar treden hoger dan straatniveau. De keuken en woonkamer komen daarmee ruim een meter boven de achtertuin uit.

Het souterrain wordt in de meeste gevallen gebruikt als opslagruimte. Zonde, vonden ook deze opdrachtgevers. De vraag was dan ook om deze ruimte meer bij het huis en het dagelijks gebruik te betrekken. Daarnaast was er de wens om een ruime woonkeuken en een gezellige plek voor de kinderen te realiseren.

Een splitlevel verbindt de verschillende ruimtes binnen én buiten

Door middel van een splitlevel is er een open verbinding tussen de woonkamer, de eetkamer en de lounge/ tv kamer in het souterrain.

Nu de woonkeuken op tuinniveau is gebracht, is er een ruime en extra hoge ruimte ontstaan. Dit zorgt voor veel daglicht in de woning. Door een open trap toe te passen van houten treden op stalen trapbomen, komt het licht ook in het souterrain, waardoor dit een prettige verblijfsruimte is geworden.

Uitbouw aan de zijkant en achterzijde van de woning

We maakten een ontwerp om de woning aan de zijkant uit te bouwen, waarbij de uitbouw “doorsteekt” ten opzichte van de achtergevel. Aan de voorzijde wordt de uitbouw gebruikt als fietsenberging en bijkeuken. Daarna wordt de uitbouw bij de woonkeuken betrokken: hierdoor ontstaat er een open ruimte over de volledige breedte.

Om extra daglicht en ruimte te creëren steekt de uitbouw verder door dan de originele achtergevel.De uitbouw is uitgevoerd in lange, smalle stenen in Hilversum formaat die qua kleur aansluiten bij de plint van de woning. Om van de achtergevel en de uitbouw één geheel te maken, loopt het lijnenspel in de aluminium pui over de breedte door.

Er is extra aandacht besteedt aan de aansluiting van de woonkeuken met het terras. De onderdorpel van de schuifpui is weggewerkt in de vloer zodat de vloer van de keuken overloopt in het terras buiten. Hierin is ook de afwatering opgenomen. De materiaalkeuzes van het terras sluiten aan bij de achtergevel, een tuinontwerp van Groenwitgroen.

Verbouwen is hét moment om te verduurzamen

Deze woning is van nok tot kelder aangepakt en dat biedt veel mogelijkheden tot verduurzamen. Isolatie in combinatie met kierdichting, vloerverwarming en een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Dit zijn een aantal voorbeelden van de maatregelen die we tijdens deze verbouwing hebben toegepast. Wil je weten wat er mogelijk is in jouw klassieke woning? Neem contact met ons op!

 

Oplevering:  november 2022
Fotografie: Miranda Koopman Fotografie
Aannemer: BDS bouw

Contact

Debora Reis | Interieurarchitect
+31 (0)6 28 43 22 19

ir. Liesbeth van Meerkerk | Architect
+31 (0)6 41 85 22 45

info@architectenaanhuis.nl

Bezoekadres

Good Place 2 Work
Elektroweg 11-Z
3051 NB Rotterdam

(op afspraak)

©2022 Architecten aan huis