Renovatie van een jaren ’50 woning tot een duurzame moderne villa

Villa met uitgebreide geschiedenis

In het Rotterdamse Hillegersberg staat aan de Bergse Voorplas een markante villa. De villa is gebouwd in de jaren vijftig. Het oorspronkelijke ontwerp stond verhoogd op kolommen voor uitzicht over de plas en de groene omgeving. De bouwstijl van de jaren vijftig zien we terug in de robuuste, zakelijke vormgeving en het materiaalgebruik van beton met leisteen bekleding op de kolommen.

Tussen 1959 en 1998 werd de woning stapsgewijs steeds verder uitgebreid. Eerst is de ruimte onder de villa verbouwd tot garage. In de jaren daarna is daarop een uitbouw aangesloten. In de jaren negentig kwam er een tuinkamer, extra garage en een keuken op de begane grond bij.  De strakke jaren vijftig lijnen verdwenen onder bruine schrootjes en glas-in-lood ramen met afbeeldingen van schepen.

Een nieuw ontwerp
De nieuwe eigenaren van de woning vroegen ons om een ontwerp met veel licht en ruimte. De woning mocht van binnen en buiten gemoderniseerd en verduurzaamd worden. 

 

 

Constructieve wijzigingen zorgen voor licht en ruimte

De verschillende ruimtes op de begane grond worden samengevoegd. Om dat te realiseren breken we de verschillende toevoegingen uit de jaren zestig en negentig door aan de tuinzijde. Zo ontstaat er een zichtlijn door alle ruimtes. Hiermee wordt de onderzijde van de originele, verhoogde woning zichtbaar in de nieuwe woonkamer. Een maatwerk kastenwand verbindt de ruimtes met elkaar. In de kastenwand zijn een tv, opbergruimte, een bankje en toegang tot de werkkamer geïntegreerd.

Het betonnen dak en de bijhorende kolommen worden verwijderd. De voormalige gevel tussen eetkamer en keuken wordt doorgebroken. Het resultaat is een uitnodigende, royale ruimte. De keuken staat nu in verbinding met de eetkamer en heeft volop zicht op de tuin.

De villa wordt binnen en buiten volledig gemoderniseerd

Wit gekeimd metselwerk en warmgrijze kozijnen geven de woning een nieuwe uitstraling. Houten latten markeren de entree in de voorgevel. De luifel en het hekwerk van het terras komen weer tevoorschijn zoals het in de jaren vijftig bedoeld was. Aan de achterzijde worden de glanzende dakpannen vervangen door een groen dak. Plafondhoge, houten ramen en schuifdeuren laten veel licht binnen. Vanuit meerdere ruimtes stap je zo de tuin in.

Naast esthetisch moderniseren, wordt de villa verduurzaamd middels isolatie, vloerverwarming, zonnepanelen en een mossedum dak. De maatwerk ontwerpen maken de transformatie helemaal af. De donkerblauwe keuken en grote kastenwand geven de ruimtes kleur.  De entree is rondom bekleed met houten latten. Dit zorgt voor een warm accent en een verbeterde akoestiek.

 

 

Oplevering: medio 2022
Aannemer: Den Besten Bouw