Transformatie monumentale boerderij

De verbouwing van een monumentale boerderij tot een woning met een wow-factor. 

De boerderij uit 1788 kenmerkt zich door een monumentale kopgevel met  metselwerk in kruisverband, boeren vlechtwerk en een rieten kap.  De originele gevel staat hol, de kozijnen zijn vergaan, de gehele gevel moet gerestaureerd worden, en binnen zijn de gebintstijlen grotendeels vervangen door stalen buispalen. Het rieten dak en de betonvloer moeten worden vervangen. 

De opgave vraagt om een grote renovatie en verduurzaming van het pand om deze geschikt te maken voor bewoning.  Met respect voor de historische kenmerken hebben we een  ontwerp gemaakt. Ingrepen die nodig zijn voor de functionaliteit zijn modern en vormen hierdoor een contrast met de originele boerderij. Zo blijft de architectuur en vormgeving van de boerderij intact en zijn de ingrepen leesbaar. 

Om de eerste verdieping functioneel in te kunnen delen, is de trap centraal in de woning geplaatst. De nieuwe entree is naar binnen toe geplaatst in de zijgevel. Ramen en deuren krijgen slanke, aluminium kozijnen met glas. De symmetrie van de achtergevel wordt hersteld door ramen te plaatsen waar de staldeuren hebben gezeten en in het midden een smal raam net onder het wolfseind.

De pui zorgt voor voldoende daglicht en een prachtig uitzicht vanuit de woonkamer en slaapverdieping op het boerenerf en achtergelegen slagenlandschap. De houten gebinten worden in ere hersteld en blijven in het ontwerp zoveel mogelijk in het zicht.

Ben je van plan om een boerderij te verbouwen? Lees in onze blog onze tips voor het transformeren van een boerderij tot woning.

Oplevering: zomer 2019
Aannemer:  Bouwbedrijf Beitler B.V.