Transformatie monumentale boerderij

Monumentale boerderij met wow-factor

Wanneer je de verbouwde boerderij nu ziet, is het lastig voor te stellen hoe het pand er enkele jaren geleden bij stond. De voormalige koeienstal was donker, de houten gebinten verrot en deels vervangen door stalen buispalen. Het rieten dak en de oude betonvloer moesten worden vervangen. 

Authentieke details blijven behouden

De originele boerderij is gebouwd in 1788. Kenmerkend is de monumentale kopgevel met metselwerk in kruisverband en het boeren vlechtwerk langs de rieten kap. Om de kopgevel te kunnen behouden, moest ze grondig gerestaureerd worden.

De opgave vraagt om een grote renovatie en verduurzaming van het pand om deze geschikt te maken voor bewoning. Met respect voor de historische kenmerken hebben we een ontwerp gemaakt. Ingrepen die nodig zijn voor de functionaliteit zijn modern en vormen een contrast met de originele boerderij. Zo blijft de architectuur van de boerderij intact en zijn de nieuwe ingrepen helder en leesbaar. 

Functionele indeling met een ruimtelijke effect

De nieuwe entree ligt verder naar binnen ten opzichte van de zijgevel, waar er meer hoogte beschikbaar is. De trap met “zwevende”, stalen treden is centraal in de woning geplaatst om de eerste verdieping optimaal in kunnen delen.

De verdieping blijft rondom vrij van de gevels. Op deze manier brengen we extra daglicht in de kamers. Door vides te creëren, zijn de kopgevels volledig zichtbaar. Hierdoor ontstaat er een bijzonder ruimtelijk effect.

 Staldeuren worden kozijnen met uitzicht op het boerenlandschap

De symmetrie van de achtergevel wordt hersteld door ramen te plaatsen waar de staldeuren hebben gezeten. Onder het wolfseind, het afgeschuinde deel in de rieten kap, is een langwerpig venster geplaatst zodat er ook vanaf de verdieping zicht op het boerenerf is.

 De houten gebinten zijn in ere hersteld en blijven in het ontwerp zoveel mogelijk in het zicht. De grote pui in de woonkamer zorgt voor voldoende daglicht en een prachtig uitzicht op het achtergelegen slagenlandschap.

Ben je van plan om een boerderij te verbouwen? Lees ook onze tips voor het transformeren van een boerderij tot woning.

Oplevering: zomer 2019
Fotografie: Miranda Koopman
Aannemer:  Bouwbedrijf Beitler B.V.