Wonen in een boerderij, fabriek of oude molen.

Een oud pand verbouwen naar een bijzonder huis? Hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Er komen steeds meer mooie, oude gebouwen op de markt die in onbruik geraakt zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een oude school, een fabriek, een charmante molen of een kerk. Het pand is niet meer nodig in zijn oorspronkelijke functie, waardoor deze verbouwd kan worden tot één of meerdere woningen. Omdat het bestaande gebouw bewaard blijft levert het hele bijzondere ruimtes op.

Als je de kans krijgt om een dergelijk pand te verbouwen naar een mooie woning, dan zijn er vele mogelijkheden qua indeling, materialen en verduurzamen. Wonen in een school, fabriek, boerderij, molen of kerk geeft veel karakter aan je interieur. Hoe behoud je de mooie, unieke elementen van het gebouw en maak je tegelijkertijd het huis comfortabel, energiezuinig en functioneel?

Laten wij dit soort uitdagingen nou nèt heel leuk vinden.
Neem bijvoorbeeld een boerderij. Van origine bestonden deze uit een voorhuis met een grote stal. We zien vaak zien dat het stalgedeelte wordt verbouwd tot woning. De hoge kap, de afmeting van de oude stal en de charme van de houten gebintconstructie maken dit goed mogelijk. Welke uitdagingen en vooral, welke kansen zijn er bij het verbouwen van een boerderij tot woning?

Indeling en hoogte

Een stal bestaat vaak uit een lege open ruimte met kolommen en een enorme hoogte. Hoe deel je dat in zodat er een fijne leefruimte ontstaat? Waar plaats je de slaapkamers, aan welke kant komt de woonkamer, wat is het gewenste uitzicht, hoe maak je een goed bereikbare verdieping, waar komt de entree? Dat zijn vragen waar eerst goed over moet worden nagedacht. Drie mogelijke uitgangspunten voor de indeling kan zijn:

  1. Een driedeling met een middengang als verbindende factor;
  2. Een functioneel blok met trap, keukenkasten, toilet of garderobe in het midden zodat je langs de gevels van voor naar achteren kan kijken;
  3. Een functioneel blok met trap, keukenkasten of berging aan de gevel.

indeling boerderij verbouwing

Entree

De entree van een woning is de eerste indruk die je krijgt van het huis. In een transformatie project kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. Zo zijn de zijgevels van een boerderij meestal van een beperkte hoogte, maar is het voor de indeling gewenst om aan de zijgevel binnen te komen. Drie mogelijke opties om dit op te lossen zijn:

  1. Entree in een uitbouw of dakkapel;
  2. Entree naar binnen plaatsen;
  3. Het dak ter plaatse van de entree optillen zodat er meer hoogte ontstaat.

Hoe maak je een nieuwe toegang in de zijgevel van een woonboerderij

Originele constructie

De originele gebinten zijn vaak in slechte staat. Dit door ouderdom van de constructie, slecht onderhoud of vanwege de urine van de koeien die op stal hebben gestaan. Mogelijke oplossingen:

  1. het geheel vervangen met oud hout
  2. restaureren (voorbeeld aanhelen en op kleur brengen)
  3. plaatselijk opvangen of vervangen voor een nieuw element (bijvoorbeeld door meubel)

Daglicht in huis

De stal van een boerderij is oorspronkelijk niet ontworpen om in te wonen. Daardoor kan het binnen best donker zijn. De oude stalramen zijn vaak niet groot genoeg om voldoende licht binnen te laten. Er zijn een aantal mogelijkheden om toch voldoende licht binnen te brengen:

  1. (Gekoppelde) dakramen in rieten kap
  2. Nieuwe pui in de kopgevels
  3. Extra vensters in de kopgevels voor meer licht op de verdieping en in een eventuele vide

Een ontwerp van Architecten aan huis

In de woonboerderijen die we hebben ontworpen zijn met name het gebruik van daglicht en de zichtlijnen in en vanuit de woning belangrijke uitgangspunten. Daarmee bieden we ook oplossingen op de eerder genoemde vraagstukken. Zo verdelen we de brede boerderijen in bruikbare ruimtes mét het behoud van ruimtelijke beleving. We organiseren de ruimte middels functionele blokken en zorgen vides voor het wow effect.

Nieuwe elementen, zoals vloerafwerking, trap en keuken zijn vaak modern, licht of contrasterend met het bestaande gebouw. Dit altijd met respect voor het karakter en uitstraling van het originele pand. Hierdoor blijven de oorspronkelijke elementen intact en ontstaat er een mooie, unieke en eigentijdse woning.

Bekijk hier de verbouwing van voormalige veestal tot unieke woning: Monumentale herenboerderij aan het water

Bekijk hier het ontwerp voor het renoveren en verduurzamen van: een boerderij uit 1877 met monumentale kopgevel

Bekijk hier de boerderij die nieuw gebouwd is naar de originele contouren