Naast warmte, voegt een haard veel sfeer toe en kan door materiaalkeuze en vormgeving een bijzondere eyecatcher in de woning zijn. Ruimtelijk gezien kan een haard zichtlijnen versterken, een ruimte visueel verbinden of juist scheiden. Door een haard te combineren met een maatwerk plateau of ombouw creëer je een persoonlijke uitstraling. De materialen moeten uiteraard wel vuurvast en hittebestendig zijn zoals staal, Belgisch hardsteen, marmer of keramisch plaatmateriaal. Maar denk ook eens aan behandeld hout of een plaatmateriaal met leder- of betonlook.

In de meeste van onze projecten passen we een of meerdere haarden toe in het interieurontwerp. Daarbij maken we in overleg met de opdrachtgevers een overweging tussen hout,- of gasgestookt, een bio-ethanol of elektrische haard. De eerste vragen zijn vaak: waar gaat de persoonlijke voorkeur naar uit, welk type haard past bij het huis en het (dagelijks) gebruik.
En dan heel praktisch: wat zijn de mogelijkheden voor een nieuw rookkanaal, het hergebruiken van een bestaand rookkanaal of het verleggen van een gasleiding. Aan de hand van enkele van onze ontwerpen lichten we deze overwegingen toe:

Houtgestookte fronthaard in maatwerk ontwerp

Open of gesloten houthaard

Een houtgestookte haard is een absolute sfeermaker en kenmerkt zich door het zicht op echt vuur, de geur en het geluid van knisperend hout en de stralingswarmte. Een moderne gesloten houthaard haalt een heel hoog rendement en –afhankelijk van het materiaalgebruik- behoudt zijn warmte voor langere tijd. Een houthaard heeft een rookkanaal met een diameter van 220 of 250mm. Daarom is een nieuwe houthaard niet altijd aan te sluiten op een bestaand rookkanaal, tenzij een deel van de ombouw kan worden weggebroken.
Een houthaard is bij nieuwbouwprojecten, of een verbouwing waarbij het realiseren van een nieuw rookkanaal mogelijk is, een sfeervol en beeldbepalend element. In deze verbouwing van een woonboerderij is een vrijstaande houthaard in stalen ombouw gerealiseerd in de vide van de woonkamer. Het rookkanaal is in het zicht gelaten van haard tot dak.

gasgestookte 3-zijden haard in combinatie met maatwerk plateau en gestuukte boezem

Gashaard

Een gashaard onderscheidt zich in gebruiksgemak: met een afstandsbediening zet je de haard eenvoudig aan/uit en regel je de hoogte van de vlammen. Ideaal als je het toevallig niet leuk vindt om in houtblokken te porren. De vulling bestaat vaak uit kiezels of realistisch uitziende houtblokken. Doordat de haard snel reageert is het een sfeervolle toevoeging en een slimme keuze als de haard beperkte tijd aanstaat zoals in een keuken, badkamer of slaapkamer. De warmte afgifte en het vlammenspel zijn op elk moment in te stellen, of uit te zetten.Door de smallere diameter van het rookkanaal passen we gashaarden vaak toe bij renovatieprojecten waarbij een bestaand rookkanaal wordt gebruikt.

Gasgestookte fronthaard stalen ombouw

Bio-ethanol

Een bio-ethanol haard brandt op een vloeistof gemaakt van gewassen zoals suikerbiet, maïs of graan, aangevuld met het brandbare ethanol. Doordat er bij gebruik van de haard geen roet of rookgassen ontstaan is er geen rookkanaal en schoorsteen nodig. Hierdoor kun je een bio-ethanol haard vrijwel overal plaatsen en zijn er minimalistische ontwerpen mogelijk. Het enige wat je nodig hebt is een elektra aansluiting. Wij pasten een bio-ethanol haard toe voor het ontwerp van een room divider tussen woonkamer en eetkamer: een maatwerk meubel van hout met een tunnelhaard omkleedt in blauwstaal.

Bio-ethanol tunnelhaard in maatwerk meubel

Inzethaard

Een gas- of houtgestookte inzethaard is ontwikkeld om in de stookopening van een bestaande open haard geplaatst te kunnen worden. De voordelen van het plaatsen van een inzethaard tijdens een verbouwing of renovatie zijn met name: het hogere rendement, milieuvriendelijker door een schonere uitstoot en veiliger dan een traditioneel open systeem.
Een inzethaard is compacter dan een inbouwhaard, en heeft daardoor een kleinere diameter rookkanaal nodig. Wij passen een inzethaard meestal toe als er ­een uitgesproken voorkeur is voor een houtgestookte haard én we moeten aansluiten op een bestaand rookkanaal en ombouw (boezem). Bijvoorbeeld bij de renovatie van een klassieke woning met origineel sierlijstenplafond waar de ombouw op aansluit.