Het verduurzamen van een oudere woning brengt een aantal uitdagingen met zich mee.

Zoals bijvoorbeeld: hoe isoleer je de buitengevel in combinatie met grote raampartijen? Hoe voorkom je koudebruggen? Moet je alle kozijnen vervangen of is dubbel glas voldoende? Welk type verwarming pas je toe op de verdiepingen?

De eerste stap bij het verduurzamen van de woning is het isoleren en kierdicht maken van de woning. Naast dakisolatie en vloerisolatie is gevelisolatie erg belangrijk. Bij ‘jaren 20 of jaren ’30 woningen is de spouw vaak te klein voor spouwisolatie. Voorzetwanden zijn dan de meest toegepaste methode. Dit kan door middel van pir-platen, maar ook met natuurlijke materialen zoals houtvezelplaten. Het voordeel van houtvezelplaten is dat dit een damp-open opbouw heeft (zonder folies) waardoor de gevel kan blijven ademen.

Wanneer de woning kierdicht gemaakt wordt, is ventilatie van de woning van groot belang. Dit kan met mechanische balansventilatie of natuurlijke ventilatie via roosters. Het gasverbruik kan dan flink teruggeschroefd worden door laag temperatuur verwarming toe te passen. Wij passen veel vloerverwarming toe op de begane grond en convectoren of elektrische radiatoren op de verdiepingen.

Zijn bovenstaande maatregelen uitgevoerd? Dan is een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een slimme optie om te overwegen! Let er wel op dat de buitenunit van de warmtepomp niet binnen drie meter van de erfgrens geplaatst mag worden in verband met geluidsoverlast.

Lees meer over één van de woningen, die wij zo veel mogelijk verduurzaamd hebben op Duurzame verbouwing jaren ’30 huis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Heerlijk huis om in te wonen! Echt ons thuis. We genieten elke dag. En (relatief) lage energielasten in een jaren dertig huis? Het kan dus echt!”

Opdrachtgevers verduurzaamde jaren '30 woning