• gietvloer, interieur, inrichting, advies, materiaal, naadloos, drempelloos, esthetisch

De vloer: één van de meest beeldbepalende onderdelen van de inrichting van je woning. Een vloer beslaat een groot oppervlak en vormt daarmee de basis van de sfeer en uitstraling van je interieur, maar kan ook veel bijdragen aan het wooncomfort. Een vloer is niet iets wat je snel vervangt en de mogelijkheden lijken eindeloos. Dus waar begin je?

Om de juiste vloer te kiezen voor jouw woning, maak je een afweging tussen:

• Je persoonlijke smaak; vaak heb je al een voorkeur voor harde of zachte materialen, een lichte of donkere uitstraling, neutraal of met gebruik van kleur.
•  Wat is het bouwjaar of de bouwstijl van je woning? Ga je mee met het karakter van het pand (bijvoorbeeld een houten visgraatvloer in een jaren '30 woning) of zoek je het contrast op? 
•  Functionaliteit; hoe krasvast en slijtvast moet de vloer zijn? Denk aan kinderen, huisdieren of werk aan huis.
•  Duurzaamheid; er zijn tal van producten verkrijgbaar die op duurzame wijze zijn geproduceerd of die na gebruik goed te hergebruiken zijn.
•  Vloerverwarming; wil je de nieuwe vloer toepassen met vloerverwarming? Of ga je over een bestaande vloer met vloerverwarming heen werken?
•  Budget; geheel niet onbelangrijk: hoeveel mag de vloer kosten? Om hoeveel m2 gaat het en hoelang wil je dat de vloer meegaat?

In een korte serie van drie blogs zullen we de voor- en nadelen van een aantal vloersoorten toelichten.
In deze blog: de Gietvloer.

gietvloer, interieur, inrichting, advies, materiaal, naadloos, drempelloos, esthetisch

Foto's via Pinterest

WAT IS EEN GIETVLOER?
Een gietvloer is naadloos, vochtwerend en brandbestendig.  Een (goed aangebrachte) gietvloer is sterk, slijtvast, bestand tegen vlekken, goed schoon te houden en eenvoudig in onderhoud. Een mooie lijst van kwaliteiten, maar de grootste afweging is vaak het esthetisch effect; een strakke vloer met een moderne uitstraling. Een gietvloer brengt eenheid in het interieur door ruimtes naadloos en drempelloos in elkaar over te laten lopen. 

Een gietvloer wordt vloeibaar met de hand gegoten, opgebouwd in 2 tot wel 6 lagen, afhankelijk van de ondergrond. Wanneer gestart wordt, kan niet gestopt worden. Dat komt omdat de kunststoffen tijdens het applicatieproces gemengd worden en dan beginnen met uitharden. Tussendoor stoppen of een stukje opnieuw doen is er dus niet bij. Het aanbrengen van een gietvloer vraagt daarom om ervaring en kunde.

Er zijn veel soorten gietvloeren, onderverdeeld in gietvloeren met een cementgebonden basis (zoals beton), epoxy gietvloeren (kunststof vloer met een hoogglans uiterlijk) en de polyurethaan gietvloer. De polyurethaan gietvloer (afgekort PU) is het meest geschikt voor toepassing in een woning door zijn scheuroverbruggende kwaliteiten. Een PU vloer is poriëndicht en heeft een hoge slijt- en krasvastheid.
PU gietvloeren worden vaak in zijdeglans of mat afgewerkt, en zijn in vele RAL, Sikkens of NCS kleuren verkrijgbaar. Door het mixen van twee kleuren kan de uitstraling van beton worden verkregen.

Een Polyurethaan gietvloer voelt warm en zacht aan en is daarnaast zeer geschikt om te combineren met vloerverwarming.

gietvloer, interieur, inrichting, advies, materiaal, naadloos, drempelloos, esthetisch

Infographic: Gietvloer-vloeren

DE ONDERGROND
Voor het aanbrengen van de gietvloer is een goede omgevingstemperatuur (gemiddeld 15 graden) en een vlakke en droge ondergrond belangrijk. Op bijna elke ondergrond kan een gietvloer worden aangebracht. Hieronder een toelichting van de meest voorkomende ondergronden in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Zandcement dekvloer
In nieuwbouw en in appartementen bestaat de ondergrond vaak uit een zandcement dekvloer. Deze ondergrond dient vlak en strak te zijn, droog en volledig uitgehard. Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 2,5 % bedragen. Het wordt aangeraden om de cementhuid goed te schuren en zoveel mogelijk te verwijderen.

Anhydriet (Calciumsulfaat) 
Deze ondergrond dient vlak en strak te zijn, droog en goed uitgehard. Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. Een percentage van deze vloer bestaat uit gips, waardoor het belangrijk is om de eerste hechtlaag (primer) minimaal twee keer aan te brengen. De anhydriet ondergrond dient eerst heel goed geschuurd te worden om de bovenste huid goed weg te krijgen. Deze ondergrond komt vaak voor in appartementen is op het oog moeilijk te onderscheiden met een zandcement dekvloer. 

Betonvloer
Deze ondergronden dienen vlak en strak te worden aangebracht en ca. 28 dagen te drogen en uit te harden. De betonvloer dient machinaal goed geschuurd te worden om de curing compound te verwijderen. Dit is een dunne filmlaag, die gebruikt wordt om het vocht welke in de betonvloer zit niet te snel uit de betonvloer te laten verdampen. De hechting van de primerlaag op een curing compound is namelijk zeer matig. Een betonvloer is ca. 15-20 cm dik. Het vochtpercentage in de betonvloer mag maximaal 2,5% bedragen.

Houten vloer / Fermacell
Ook op een houten ondergrond, zoals vaak in bestaande bouw of oudbouw het geval is, is een gietvloer goed mogelijk. Het dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. De belangrijkste daarvan zijn vlakheid en stabiliteit. Schroef houten platen om de 10-15 cm goed vast. Laat geen schroeven boven het vloerniveau uitsteken. Voorbeelden van houten ondergronden zijn: Watervaste multiplexplaten of MDF platen 2x12mm of 1x 24 mm dik, messing en groefgebonden.  De naden van de houten vloeren worden afhankelijk van de breedte wel of niet opgevuld met acrylaatkit of purschuim. Gebruik in geen geval silicone kit want deze is niet elastisch genoeg om de werking van de houten vloerdelen aan te kunnen. Een scheur in de kit geeft geen goede dichting en vormt een probleem bij de later aan te leggen egalinelaag. Vervolgens wordt er een scheuroverbruggend weefsel aangebracht en nog een extra egaliseerlaag.

Tegelvloeren / marmer
Een bestaande tegelvloer of ondergrond van marmer dient vlak te zijn en goed vast te liggen. Losliggende tegels verwijderen en opvullen met epoxymortel. Opvullen met een cementgebonden mortel mag ook, maar dient ruim voor tijd aangebracht te worden om het vocht te laten verdampen. Een tegelvloer dient altijd machinaal geschuurd te worden, anders ontstaat er geen hechting op de geglazuurde tegel. Vanwege de voegen dient de gehele vloer eerst geëgaliseerd te worden. Als de tegels niet gelijk liggen zal er extra dik geëgaliseerd moeten worden.

Foto's: Senso Vloeren

PRIJZEN EN LEVERANCIERS
De aanschaf van een gietvloer is een behoorlijke investering. Neem daarvoor de tijd en laat je goed informeren over de kwaliteit van de grondstoffen, UV-bestendigheid, de leveringsvoorwaarden, duidelijke afspraken betreft garantie en de planning rondom applicatie. Een gietvloer is een onroerend goed en dus mag je hiervoor je hypotheek aanspreken. De rente hiervan is weer fiscaal aftrekbaar. 

De prijzen van gietvloeren kunnen erg uiteenlopen, dat heeft alles te maken met de gebruikte grondstoffen en diverse top coatings. Daarnaast is het aantal vierkante meters van belang. Vanwege de opstart kosten (materiaal inkoop) is het vaak niet voordelig een gietvloer te nemen bij ruimtes kleiner dan 20 m². De prijzen liggen dan tussen de € 100 – 120/m². Bij een vloeroppervlak vanaf 100 m² zakt de prijs naar zo'n € 70/m².  Er zijn ook leveranciers die extra korting bieden wanneer er gezamenlijk ingekocht wordt. 

Bronvermelding en meer informatie over verschillende soorten gietvloeren, het applicatieproces en diverse leveranciers:
www.gietvloeren.nl
www.gietvloer.nl
www.g-vloeren.nl
www.odeaandevloer.nl

Reacties

Wat een goede en duidelijke uitleg over het kiezen van vloeren! Momenteel ben ik ook aan het kijken voor een gietvloer voor in mijn nieuwe huis. Ik ben erg blij dat ik de informatie op jullie site nog heb gelezen, hier kan ik echt wat mee!