Wil je de zolder gebruiken als slaapkamer of werkkamer? En heb je een woning van vóór 1976? Grote kans dat je eerst de kap moet gaan isoleren om er een fijne ruimte van te maken. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van binnen of buiten isoleren en waar je op moet letten.

Er zijn drie opties om het schuine dak te isoleren:

1. Isoleren aan de buitenzijde van het dak
2. Isoleren aan de binnenzijde van het dak
3. Isoleren van de vlieringvloer of zolderplafond

1. Het isoleren aan de buitenzijde van het dak is de beste manier van na-isoleren. Het levert de meeste energiebesparing op en de kans op condens in je constructie is heel klein. Dit is echt een klus voor een professioneel bedrijf en meestal doe je dit wanneer de dakpannen toch vervangen moeten worden.

Dak isoleren buitenzijde

2. Bij het isoleren aan de binnenzijde bevestig je de isolatie tussen de gordingen. Om vocht in je constructie te voorkomen (en daarmee houtrot of schimmel) is het gebruik van goede folies van belang. Een waterkerende, dampdoorlatende folie aan de buitenzijde en een dampremmende folie aan de binnenzijde. Vaak ligt er al een folie op het dak. Laat deze eerst controleren door een aannemer of deze dampopen is. Zo niet, dan moet je juist geen dampremmende folie aanbrengen aan de binnenzijde, maar een klimaatfolie, waardoor eventueel vocht in de constructie naar binnen toe kan verdampen.

Dak isoleren binnenzijde

3. Wanneer je extra bergruimte wilt creëren door middel van een vliering, dan kan je er voor kiezen de vloer te isoleren in plaats van het dak erboven.

Het type en de dikte van de isolatie die je toepast bepaalt de energiebesparing en geluidsisolatie, maar ook de uitstraling van je zolderverdieping. Wil je zoveel mogelijk van de balken in het zicht laten of werk je alles weg achter een strak plafond?

zolder isoleren, kapconstructie zichtbaar

Kies voor een isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rc) tussen de 2,5 en 4. Hoe hoger de waarde, hoe meer comfort en besparing je het oplevert. Er is keuze tussen hardschuim, minerale wol, natuurlijke materialen en reflecterende folies. Alles in verschillende diktes te verkrijgen en met verschillende eigenschappen.

Welk materiaal je het beste kan gebruiken hangt af van de ruimte die je hebt en de eisen die je er aan stelt op het gebied van energie, geluid, brandveiligheid en duurzaamheid.

Voorbeelden van isolatiematerialen vind je hier:
Minerale wol
Harde persing 
Reflecterende folie
Duurzame isolatiematerialen

Bron van informatie: Milieucentraal