• Zelf verbouwen slopen

Een eigen huis om te verbouwen! - geschreven door Liesbeth

Nadat we ons appartement in Rotterdam Blijdorp hadden verkocht gingen we op zoek naar een echt huis voor ons gezin. "Dit is hem", mailde mijn vriend toen er een jaren '30 woning vrij kwam in Hillegersberg. Een huis met tuin, dichtbij de stad en helemaal naar ons zin te maken.

Het pand is goed onderhouden, staat binnen strak in de lak, maar er moet ook heel wat aan gedaan worden..
Elektra in stalen buizen, loden waterleidingen, zachtboard plafonds (brandgevaarlijk), rotte dakkapelkozijnen, kapotte dakpannen en het zink- en loodwerk is ook niet al te best. Gezien ons budget stellen we de jaren '70 badkamer en het bruin gemosaïkte toilet nog even uit, dachten we...

Aangezien we er snel in willen met ons gezin, schakelen we een aannemer uit de buurt in. Slopen lijkt ons een leuke klus, maar het opbouwen laten we liever aan de professionals over!

In één dag hebben we zo goed als alle plafonds verwijderd. Met koevoeten, stofkapjes, brillen en hele handige vrienden een goed begin. Als mijnwerkers kwamen we uit het stof. Ons mooie huis is nu officieel een klusproject geworden!

In mijn werk heb ik vaak genoeg gezien dat onze opdrachtgevers voor verrassingen kwamen te staan tijdens hun verbouwing. Ik hield er wel rekening mee, maar toch... 

Al gauw bleek het stucwerk dat her en daar los zat, als zand van de muren te vallen. Klop, klop, kloppp!  Alle muren hebben we met hulp van vrienden en familie kaal getikt. Eén van de binnenmuren konden we bijna omver duwen, zo dun en instabiel bleek het te zijn. Na het zelf slopen van de wand, hebben we deze laten vervangen door een houtskeletbouw wand; opgebouwd uit stijl- en regelwerk, isolatie, underlayment en gipsplaat.

Bij het weghalen van een koof, bleken de CV leidingen gelast te zijn, wat aanleiding gaf om de leidingen te vervangen en dan ook meteen uit het zicht te werken, aangezien de plafonds toch open zijn.  Logischerwijs liepen de CV leidingen ook door in de badkamer...en waren we onverwachts daar toch ook op slopershoogte! 

Twee maanden later zijn de plafonds, geïsoleerd en wel, weer dicht. En heb ik menig nachtjes wakker gelegen over welke inbouwspots ik moet kiezen, of de badkamer wel mooi wordt én binnen budget blijft, of de keuken goed gemonteerd wordt.. Wanneer het je eigen huis betreft is opeens alles anders! 

Ik kijk er naar uit dat straks alles gestuukt is, het dak vernieuwd, alles gelakt en gesausd is en de keuken geplaatst. Zodat we straks bij de eerste zonnestralen van het voorjaar in ons eigen tuintje aan de rosé kunnen zitten!

Keukenindeling eiken frontjes, composiet blad,