• betonstuc

Door wanden of vloeren af te werken met betonstuc, creëer je een stoere en strakke uitstraling in je interieur. Het vormt een mooi alternatief voor tegels in de badkamer of keuken. Wat is betonstuc nu precies en wanneer kun je het toepassen?

Betonstuc is een zeer hoogwaardig en waterdicht cementproduct. In tegenstelling tot stucwerk op basis van kalk of gips, wordt deze stuc niet gemengd met water, maar met een speciale hars waardoor het product sterk, flexibel en waterdicht wordt. Door deze samenstelling is betonstuc goed toe te passen op wanden, vloeren, maar ook te gebruiken voor keukenbladen, wastafels of open haarden.

Er zijn nu veel technieken en afwerkingsmogelijkheden op de markt, die zijn afgeleid van de oorspronkelijke techniek van tadelakt.

betonstuc

Tadelakt
Tadelakt is een eeuwenoude Marokkaanse techniek die het mogelijk maakt om voegloze, waterafstotende wanden te creëren. Een zeer waterafstotende stuc op basis van kalk, die binnen en buiten toepasbaar is. Het bestaat uit een laag kalkstuc (van circa 5 mm) wat tijdens het droogproces wordt verdicht door het oppervlak te polijsten met (half-edel)steen. Het resultaat is een zachte, glanzende wand, met een klei-achtige uitstraling. Met tadelakt kun je geen strakke scherpe hoeken maken, hoeken krijgen minimaal een kleine ronding.

Tadelakt wordt na droging erg hard en is hierdoor is erg gevoelig voor krimp en trekspanningen die in de achterliggende constructie plaatsvinden. Daarom stelt tadelakt erg strenge eisen aan de ondergrond. De beste ondergrond bestaat uit metselwerk, beton, porisosteen of kalkzandsteenblokken.

Inmiddels zijn er vele aanbieders die producten aanleveren die de uitstraling van tadelakt benaderen maar ofwel goedkoper ofwel gebruikersvriendelijker zijn.

Beton-ciré
Van oorsprong is beton-ciré een uit Frankrijk afkomstige betonstuc. De letterlijke vertaling van beton-ciré is gewreven beton. Na droging en afwerking verwordt de cementmortel tot een steenachtig stuc: het beton-ciré. De totale dikte van de gekleurde stuclaag is 2 tot 6 mm. Het kan op elke gladde ondergrond worden aangebracht, zoals gips, oud tegelwerk, hout, of beton.

Beton-ciré wordt met spaanslagen aangebracht en strak getrokken. De spaanslagen en vegen komen zichtbaar terug in het eindresultaat en dit geeft het zijn steenachtige uiterlijk. Beton-ciré is na droging direct op sterkte en ook sterker dan Tadelakt. In de badkamer is het belangrijk om kimband toe te passen in de hoeken om scheurvorming te voorkomen. Met beton-ciré is het wel mogelijk om strakke hoeken maken.

Wanneer je een aanrechtblad in beton-ciré wilt uitvoeren, kun je het aanbrengen op watervast multiplex. Dit heeft als voordeel dat het blad vele malen lichter zal zijn dan wanneer je het in gegoten beton zou uitvoeren.

betonstuc

Stuc & Stone
Stuc & Stone is een waterafstotende glanspleister op basis van natuurlijke kalk. Anders dan bij originele tadelakt betreft het een samengesteld mengsel van o.a. kalk en marmerpoeder met een optimale zeeflijn. Hierdoor is Stuc & Stone makkelijker op glans te brengen dan tadelakt en dat vertaalt zich in de prijs. Het eindresultaat heeft een vergelijkbare marmerachtige uitstraling.

Stuc Deco
Stuc Deco combineert de sterkte en het hecht- en scheuroverbruggend vermogen van beton ciré met de fluweelzachte uitstraling van tadelakt. Het is leverbaar in verschillende kleuren.

Marrakech walls
Marrakech walls is een product van Pure & Original. Het is eigenlijk een verflaag met een zeer matte kalk achtige uitstraling. Na droging wordt de wand afgewerkt met een sealer, waarbij de wand zijn matte uitstraling behoudt. Daarna is de wand spatwaterdicht en geschikt voor gebruik in de keuken, woonkamer of badkamer, met uitzondering van de doucheruimte. Het kan worden aangebracht op vrijwel iedere ondergrond, mits deze een vlakke afwerking heeft. Met deze techniek heb je de uitstraling van een betonwand in huis, zonder de kosten en bewerkingstijd van beton- of kalkstuc.

betonlook

Meer inspiratie van betonstuc toepassingen in het interieur vind je op ons Pinterest board

Op de site van Stuc Goed vind je een overzicht van alle mogelijke stuc afwerkingen.

Goed om te weten: Voor schilder- en stucwerk aan woningen ouder dan twee jaar geldt tot 1 juli 2015 het verlaagde BTW-tarief van 6%.